Shanga

Ordförande & Föreläsare

Lär känna mig
Julia

Verksamhetschef

Lär känna mig
Rogerio

Utbildare

Lär känna mig
Leon

Foundraising / Video

Lär känna mig

OM LOCKER
ROOM TALK

Locker Room Talk Sverige är en ideell organisation som arbetar med jämställdhet och schyssta attityder mot snacket i omklädningsrummet i ett förebyggande syfte. Det gör vi genom att bland annat utbilda killar 10-14 år i deras omklädningsrum inom idrottsföreningar och skolor med hjälp av Locker Room Talk-metoden. Vi driver också opinion för att sudda ut påhittade regler i samhället. Vårt mål är ett jämställt samhälle där alla människor kan känna sig trygga och välkomna för den man är. Vi vill särskilt engagera och möta killar i jämställdshetsarbetet och lägga grunden för ett samhälle där en man kan vara på flera olika sätt.

MACHOMATCHEN:
PÅHITTADE REGLER VS SNACKET
 

FÖRSTA HALVLEK: 
Hur man beter sig i ett omklädningsrum kan vara svårt för många. Framför allt för killar med tanke på det finns påhittade regler som bland annat är förväntningar på vad killar ska göra och hur de ska vara. Några av de påhittade reglerna är:
  • Killar ska inte gråta, prata om känslor eller söka hjälp.
  • killar uppmuntras till att använda våld som ett sätt att uttrycka sina känslor.
  • Killar ska vara vältränade, kaxiga och snacka om och med varandra med ett oschysst språk.
ANDRA HALVLEK: 
Det här är några av effekterna som orsakas av de påhittade reglerna:
  • Killar och män väljer att inte prata med någon om känslor och sitt mående och lider därför i tysthet, vilket ökar risken för att drabbas av psykisk ohälsa. Män är i stora delar av världen överrepresenterade i självmordsstatistiken, och i Sverige är 70% av de som tar sitt liv män.
  • Killar får lära sig att våld är ett okej sätt att uttrycka sina känslor. 80% av de som är misstänkta för misshandel är män.
  • Hur killar snackar om och med varandra, framför allt om kvinnor, förstärker attityder som bland annat leder till sexuellt våld, diskriminering eller förtryck av människor på grund av könstillhörighet. Psykologerna Matthew Oransky och Celia B Fisher har identifierat att grabbjargong och det nedvärderande snacket i de miljöer där unga män vistas,  kan utgöra en stor risk för att utveckla ett kränkande eller våldsamt beteende. 97 procent av dem som misstänks för sexualbrott i Sverige är män.
MATCHRESULTAT: 
Vi behöver sudda ut de påhittade reglerna genom förebyggande utbildningsinsatser i tidig ålder för att skapa en ny form av manlighet på sikt. För de unga killar vi utbildar idag, är samma killar som vi i framtiden kommer att träffa på festivaler, arbetsplatser och läktare på idrottsmatcher.

"GRAB THEM BY THE PUSSY"

Ja. Donald Trump är en av våra grundare. Minns du: Presidentvalet i USA 2016. Läckta ljudinspelningar där man hör Donald Trump säga ”Grab them by the pussy”, han kan ’’ta tjejer på fittan’’ för att han är känd. Och sedan ursäktade han det hela med att det bara var ”locker room talk” – det är helt enkelt sånt snack män har i omklädningsrummet, menade han.

LRT I MEDIA: