#BACKADURMAZ

2018

Tidplan
Form
  • Manifestation
Parter
  • Beyond Communication
  • SVFF
  • Kungsträdgården/Stockholm Stad
Fokus
  • Stå upp emot rasism

Bakgrund

Locker Room Talk genomförde manifestationen #backadurmaz i Kungsträdgården, en manifestation mot rasism i efterdyningarna av de hot och påhopp som Jimmy Durmaz fick utstå efter VM-matchen mot Tyskland den 23 juni. Flera talare, bl.a. vice statsminister Isabella Lövin, och artister tog plats på scenen i Kungsträdgården och visade sitt stöd i kampen mot rasism. Exempelvis Linda Pira, Samir & Viktor och Broder John. Närmare 10 000 personer anmälde på Facebook att de skulle medverka.

Jimmy Durmaz, som följde manifestationen via livestream på VM-basen i Gelendzjik, är överväldigad av allt det stöd som visats honom de senaste dagarna och nu ikväll i Kungsträdgården. Durmaz är samtidigt stolt och glad över att allt det tråkiga kunnat vändas till något positivt och att han själv och Locker Room Talk kan bidra till att visa upp goda krafter i samhället och bidra i kampen mot förtryck och rasism.

Jag känner stor stolthet, stor kärlek, en värme och en glädje när jag sitter här och kollar på det samtidigt som det hålls i Stockholm och att allt folk kommer dit och visar sin uppbackning. Men det här handlar inte om mig, utan det här handlar om Sverige som samhälle och hur vi ska föra det vidare, säger Durmaz.

Manifestationen skulle ursprungligen ha hållits på Sergels torg, men fick flyttas till Kungsträdgården på grund av säkerhetsskäl. När det blev känt att det därmed kunde uppstå stora kostnader för arrangören Locker Room Talk erbjöd sig genast spelare i herrlandslaget att stå för de utgifter som skulle kunna tänkas uppstå. Stockholms stad tog dock snabbt beslutet att upplåta Kungsan utan att ta ut någon hyreskostnad.