1. Vad gör Locker Room Talk?

Locker Room Talk är en svensk ideell organisation som arbetar för att skapa nästa generations förebilder och idrottsutövare, med fokus på emotionell intelligens, jämställdhet och värdebaserat ledarskap. Vi utvecklar målgruppsanpassade metoder för killar och deras ledare, med utgångspunkt i lagidrotten och skolans omklädningsrum. Genom att göra killarnas omklädningsrum till en tryggare plats vill vi ge dem kraften att må bra i idrotten och bli den bästa versionen av sig själva. Vi identifierar även andra rum som påverkar omklädningsrummet med anpassade metoder samt jobbar med opinionsbildning för att uppnå en systemförändring i samhället på nationell och internationell nivå.

2. Varför utbildar ni unga killar?

Hur killar snackar om och med varandra förstärker attityder som kan leda till bland annat sexuellt våld, diskriminering och psykisk ohälsa. Genom att nå unga killar vill vi ge dem en motståndskraft mot påhittade regler och en destruktiv machokultur. Psykologerna Matthew Oransky och Celia B Fisher har identifierat att grabbjargong och det nedvärderande snacket i de miljöer där unga män vistas, kan utgöra en stor risk för att utveckla ett kränkande eller våldsamt beteende. Attityderna och kulturen som ”sitter i väggarna” leder till att killar och män väljer att inte prata med någon om känslor och sitt mående, utan istället lider i tysthet. I Sverige är 70 % av de som begår självmord män. 80 % av de som är misstänkta för misshandel är män. Och 97 % av de som misstänks för sexualbrott i Sverige är män. Det är därför vi utbildar unga killar.

3. Hur kommer det sig att ni inte jobbar med att nå ut till tjejer och deras omklädningsrum?

Locker Room Talk startade utifrån erfarenheter kring skitsnacket i killarnas omklädningsrum och har därför valt att börja där. Vårt uppdrag i vår organisation är att skapa en ny manlighet där killar kan vara på flera olika sätt.

4. Men det finns även skitsnack och förväntningar på hur tjejer ska vara?

Ja, det är vi medvetna om. Den stora skillnaden är att vi idag vet att snacket i tjejernas omklädningsrum inte leder till samma förödande konsekvenser i samhället som killarnas.

5. Hur startade Locker Room Talk?

Locker Room Talk startade som ett UF-projekt 2016, utsågs till årets främsta UF-företag i Sverige 2017 och omvandlades strax därefter till en nationell ideell organisation. Sedan dess har vi samarbetat med bland annat Svenska Fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet. Bakgrunden till projektet var att gymnasieeleverna Rogerio Silva och Shanga Aziz skulle starta ett UF-företag på Nya Bergska Gymnasiet i Finspång 2016. Mobilerna gick varma av nyhetsnotiser om våld mot kvinnor överallt i samhället. Samtidigt kom nyheter från andra sidan jorden, om läckta jjudinspelningar där Donald Trump hördes säga att han kunde ”ta tjejer på fittan” för att han var känd. Trump och hans anhängare viftade bort kritiken som uttalandet fick med förklaringen att det vara var ”locker room talk” – helt enkelt snacket män emellan i omklädningsrummet. Projektet som Rogerio och Shanga startade gick ut på att prata med unga killar i grupp, mer specifikt idrottslag, för att förebygga nedvärderande snack om kvinnor och HBTQI-personer. Projektet döptes till Locker Room Talk.

6. Vad är Locker Room Talks mål?

Locker Room Talks mål är en jämställd och trygg värld där alla människor känner frihet att vara sig själva.

7. Hur används era medel?

Insamlade medel går i huvudsak till vårt utvecklande och förebyggande arbete i form av utbildning, forskning/konsultation, opinionsbildning, råd och stöd. Därutöver går medlen till insamlingsarbete, och marknadsföring samt till ledning, planering och övrig administration.

8. Hur kan vi ta del av Locker Room Talks utbildningar?

Boka en demo med oss (utan kostnad) via vår hemsida så berättar vi mer om vilka metoder som vi tror passar era behov.

9. Är Zlatan verkligen en bra förebild?

Vi är tacksamma över att idrottsprofiler lyfter och stödjer Locker Room Talk. Däremot är Zlatan inte en officiell ambassadör för verksamheten. Vår koppling till Zlatan Ibrahimovic är att han tillsammans med Volvo Cars och Svenska Fotbollförbundet delade ut sitt stipendium, årets & ''Number10'' på 1 miljon kronor, till Locker Room Talk på fotbollsgalan 2017. Det stipendiet har skapat möjlighet för Locker Room Talk att utveckla våra utbildningskoncept och nå ut till fler ungdomar och tränare. Killarna vi möter i omklädningsrummen ser upp till spelare som exempelvis Zlatan, oavsett vad dessa profiler säger och gör. Därför är det viktigt för oss att prata om det tillsammans genom att problematisera och skapa förståelse kring förväntningar som formar killar för att i sin tur diskutera egenskaper hos goda förebilder.

10. Hur vet ni att ni gör skillnad på riktigt?

Locker Room Talk utvecklar metoder i samarbete med konsulter och forskare, utifrån evidensbaserat underlag. Genom forskningsnära praktik kan vi följa resultaten av arbetet samtidigt som vi kontinuerligt uppdaterar och testar materialet. Vi investerar mycket tid i att lyssna in målgrupperna och deras behov för att kunna anpassa och vidareutveckla lösningarna. När vi har tagit fram koncept som vi ser möjligheter i att kunna göra skillnad för målgruppen/målgrupperna, låter vi ytterligare experter inom området granska och utmana koncepten löpande tillsammans med oss. Vår grundfilosofi är att våra metoder aldrig kommer att vara färdigutvecklade utbildningsprogram, vi kan alltid bli bättre. Detta med syfte att säkerställa att vi erbjuder våra målgrupp kvalitativ utbildning.

11. Finns Locker Room Talk i hela Sverige?

Vissa av våra utbildningar är begränsade till särskilda delar av landet medan andra utbildningar, workshops och föreläsningar är tillgängliga i hela Sverige. Läs mer under respektive utbildning eller kontakta oss för mer information.

12. Vilka idrotter riktar sig Locker Room Talk till?

Locker Room Talk riktar sig till alla lagidrotter.