b21ebce1-8ea2-4e29-8f9f-a8ebe9166d16ShangaAzizLockerRoomTalk16x9.jpeg

SHL samlar in pengar till Locker Room Talk under Pride Week

Pengarna som samlas in under SHL Pride Week kommer att skänkas till Locker Room Talk. Locker Room Talk jobbar för bättre klimat i omklädningsrummen ”Vi vet vilken bra plats omklädningsrummet kan vara när man vinner matcher och har kul ihop – och det är det vi vill att alla ska få uppleva”, säger medgrundare Shanga Aziz. 

Locker Room Talk startade som ett UF-företag 2016 av Shanga Aziz och Rogerio Silva. Under det första halvåret pratade de med hundratals tränare och spelare i åldrarna 10-14 år. Under de här samtalen framkom det att många saknade verktygen för att prata om jämställdhet, inkludering och attityder. Därför tog Locker Room Talk fram ett utbildningsmaterial för att prata med barn- och ungdomar och deras tränare om dessa frågor.

– Vi försöker ha örat mot rälsen och se vad idrottsrörelsen behöver och därefter kollar vi på den forskning som finns på ämnet. Sedan försöker vi utveckla det tillsammans. Vi har en löpande process där vi ständigt uppdaterar våra koncept. Vi vill möta spelares och ledares behov så att det här arbetet inte bara blir ett policydokument som ligger på någon hylla, säger Shanga Aziz.

Utbildar ungdomsspelare under flera veckor

Han säger att Locker Room Talks främsta uppdrag är stoppa skitsnacket i omklädningsrummen, och då framförallt i killarnas. De försöker göra det genom att jobba med tre olika utbildningsspår: Jämställd idrott, emotionell intelligens och värderingsbaserat ledarskap. 

– Vi träffar unga spelare i omklädningsrummet under flera veckors tid och utbildar dem för att de ska få en stark lagkemi. Parallellt med det får ledarna ofta gå vårt utbildningsprogram som helt och håller är i VR (virtual reality), säger Aziz.

I åtta år har de alltså jobbat med dessa frågor och hans uppfattning är att det inte är så stor skillnad på jargongen i omklädningsrummen nu jämfört med 2016. En studie genomförd på uppdrag av stiftelsen Friends, som Locker Room Talk hänvisar till på sin hemsida, visar att 40 procent av lagidrottande killar någon gång upplever kränkningar. 

– I vissa klubbar vi är hos har vi känt att det inte finns några större utmaningar bland barn- och ungdomsspelare vad vi kan se, och då har vi ett utgångsläge som är att jobba mer förebyggande. Samtidigt får vi fortfarande in skräckexempel på hur spelare utsätts i duschen, omklädningsrum och på sociala medier. Där spelare, tränare och klubben inte tar ansvar. Så vi ser båda sidorna, men alla vi i Locker Room Talk har hängt i omklädningsrum och vet vilken bra plats det kan vara när man vinner matcher och har kul ihop – och det är det vi vill att alla ska få uppleva, säger Shanga Aziz.

Att omklädningsrummet har potential att bli en väldigt värdefull och viktig plats vittnar även Röglebacken Ludvig Claesson om.

– Att vara i ett omklädningsrum har varit en av de absolut bästa delarna under min uppväxt, men sedan är jag fullt medveten om att alla inte har den upplevelsen. Jag har haft turen att vara i bra gäng och jag hoppas verkligen att det blir bättre i framtiden så att alla kan känna så. Ju tidigare man lär sig hur man är en bra kompis desto bättre, säger Claesson, som är Rögles prideambassadör.

"Värdegrundsarbetet är inte något som ska göras om man har tid"

Att Claesson och andra spelare går i bräschen när det kommer till frågor som rör inkludering, jämlikhet och att hockey ska vara en sport för alla är jätteviktigt enligt Shanga Aziz.

– Att ha förebilder gör så mycket mer än vad man tror. När vi står omklädningsrum med killar som är 10-14 år och tar upp ämnen som de kanske inte har pratat om innan och ber dem sätta ord på sina känslor kan det vara svårt att förstå i ett första steg. Att då kunna säga att a-lagsspelarna i er klubb pratar om det här och det gör att de blir mer intresserade. För SHL-spelarna kanske det känns som ett självklart, men den stunden kan vi översätta som utbildningsmaterial för 10-åringar och det är oerhört värdefullt, säger Shanga och understryker att värdegrundsarbetet inte bara ska ses som ett komplement av föreningarna.

– Jag ser inte att Locker Room Talk ska vara ett sidoprojekt eller något extra. Jag tror verkligen att om vi kan få de här unga grabbarna att ha en bra lagkemi gör det att de vinner fler matcher och har roligare ihop. Värdegrundsarbetet är inte något som ska göras om man har tid utan det är starkt förknippat med prestationen på isen, säger han.

Något som Malmö Redhawks Prideambassadör Albert Sjöberg är helt enig i.

– Definitivt påverkar sammanhållningen hur man spelar. Känner man sig tajt som grupp blir man ett mer sammansvetsat lag. Då känner man sina lagkamrater bättre ute på isen, kan få till bättre spel och kan ha ett bättre snack i båset. Allt sådant. Hur sammanhållningen är har stor påverkan ute på isen, säger han.

SHL Pride Week ett gemensamt initiativ där SHL och de 14 ägarklubbarna arbetar för en än mer inkluderande idrott med målet att alla, oavsett vem man är eller älskar, ska känna sig välkomna till ishockeyn.  Under veckan kommer flera olika insamlingar att göras och förra året samlades drygt 90 000 kronor in. Pengar som skänktes till Regnbågsfonden. I år går alltså de insamlade pengarna till Locker Room Talk.

– Vi vill framförallt utveckla vårt ledarskapsprogram och se till att fler klubbar få ta del av programmet. Vi jobbar även att bredda perspektiven och anpassa innehållet. Vi jobbar med alla lagidrotter, men vi hoppas kunna använda de medel vi får in för att göra en hockeyspecifik anpassning, vilket känns spännande, säger Shanga Aziz.

Artikel skriven av: Johannes Hägglund

Om SHL Pride Week

2019 inledde SHL arbetet med att strukturellt arbeta med hbtqi-frågor såväl i den interna verksamheten som externt genom SHL och klubbarnas kanaler.

SHL Pride Week är ett gemensamt initiativ där SHL och de 14 ägarklubbarna arbetar för en än mer inkluderande idrott med målet att alla, oavsett vem man är eller älskar, ska känna sig välkomna att ta del av hockeyns fantastiska värld. Under vecka sju februari 2024 spelas SHL Pride Week där arenorna runt om i landet uppmärksammar hbtqi-frågor.

Under SHL Pride Week genomförs flera aktiviteter för att uppmärksamma ämnet. Tidigare år spelade exempelvis samtliga SHL-klubbar en match med specialdesignade Pride Week-tröjor och efteråt auktionerades en tröja per klubb ut. Under 2024 går insamlade medel till Locker Room Talk. Klicka här för att komma till SHL:s pressutskick.

-

Kontaktuppgifter Locker Room Talk:

Julia Frännek

Mail: julia.frannek@lockerroomtalk.se

Tel: 073-360 19 44

-

Kontaktuppgifter SHL:

Robin Hedqvist

Mail: press@shl.se

Tel: 073-316 55 05