MIKAEL BACKLUND

2018

Start
Namn
  • Mikael Backlund (Mickis/Backis)
Född
  • 17 mars 1989
Yrke
  • Ishockeyspelare i Calgary Flames och lagkapten i svenska tre kronor

Om ambassadören

Mikael Backlund, född 17 mars 1989 i Västerås, är en svensk professionell ishockeyspelare som spelar som centerforward i NHL-laget Calgary Flames. Backlund blev mål- och poängkung i TV-pucken 2006, där han blev utsedd till bäste forward, och imponerade också som tvåvägsspelare i J20 SuperElit, varefter han som 16-åring fick chansen att göra A-lags- och seniordebut när VIK Västerås HK mötte Växjö Lakers borta i Hockeyallsvenskan 2 november 2005. Matchen slutade 4-0 till Västerås. Backlund, som spelade ytterforward, gjorde mål redan i första perioden och blev utsedd till Västerås bästa spelare i matchen. Totalt blev det 4 poäng på de 12 matcher Backlund spelade i Allsvenskan säsongen 2005–06.I U18-VM för 18-åringar 2007 vann Backlund turneringens skytteliga när han med sex mål ledde Sverige till brons. Bronsmatchen mot Kanada slutade 8-3 till Sverige efter att Backlund gjort ett äkta hattrick. 22 juni 2007 i Columbus valdes Backlund som enda svensk i NHL-draftens första runda av Calgary Flames men, trots anbud från NHL, bestämde han sig för att stanna i Sverige ytterligare en säsong, den tredje raka, i VIK Hockey. Säsongen 2008–09 startade han med spel med VIK Hockey och Hockeyallsvenskan i 17 matcher. Han blev uttagen i juniorkronorna och spel i JVM i ishockey 2009 där laget erövrade en silvermedalj. Direkt efter JVM kallades Backlund till spel i Calgary Flames i NHL, trots att VIK Hockey hade kontrakterat Backlund för hela säsongen.

mb3.png
Mickael-Backlund_Duplex.png
mb-1635509648.png

''Jag har bestämt mig för att min dotter aldrig ska ta emot den skiten som kommer från grabbar i sportvärlden''.

- Mikael Backlund

SPELA MED LJUD
Stäng ×

Snart får jag och min fru Frida en dotter. Jag ska försöka vara den bästa förebilden och pappan som jag någonsin kan vara. Jag har bestämt mig för att min dotter aldrig ska ta emot den skiten som kommer från grabbar i sportvärlden. Därför är jag ambassadör för Locker Room Talk, säger Backlund och fortsätter:

Som spelare i Calgary Flames och lagkapten i Tre Kronors VM-guldlag är jag stolt över att mina vänner i Växjö Lakers är första klubb som jobbar för att stoppa skitsnacket.

Det är en utmaning som vi skickar vidare till motståndarlagen i SHL. Vi vi vill att alla följer efter för skitsnacket hör inte hemma på isen eller i omklädningsrummen. Det här är en uppmaning till hela SHL så jag frågar er: är ni redo att anta vår utmaning?

UTMANING TILL SHL

Med stöd av Växjö Lakers och Calgary Flames

Läs mer ›

UPPSTART SAMARBETE

Mickael Backlund uppstart

Läs mer ›